Isnin, 8 Februari 2010

makan tiap-tiap hari..


Masuk tahun baru..perubahan turut di lakukan. Jika dahulu kami mengupah orang untuk memasak, sekarang kami beli lauk di kedai. Nampaknya kaedah ini lebih menjimat dan menguntungkan. Beli lauk untuk makan tengah hari dan malam terus...hehehe..kira2 dalam rm8.00 sehari dibenlajakan..jika 1 bulan bermakna rm240..dengan dibahagikan 4 orang..jadi rm 60.00 shj dibelanjakan untuk makan..huyooooo..jimat dan sungguh ekonomik. Berbanding dengan dahulu..rm120 untuk upah dan rm40 untuk beli lauk..jadi rm160 seorang...

perbandingan..

TAHUN 2009

- upah memasak - RM120
- beli lauk (setiap minggu)- RM40
- jumlah - RM160 (seorang)
(Setiap bulan)

TAHUN 2010

- beli lauk shj - RM8.00 X 1 Bulan
- jumlah - RM240/4
- RM60 SHJ (seorang)

Jimat sungguh....akhirnya kami berjaya menjimatkan RM100 untuk setiap bulan untuk kos makanan...hehehehe

0 ulasan: